Kanoottipoolo Suomi

Tätä on kanoottipoolo

 
 
 
 
 
18374852001_82e1e85116_o.jpg

Kanoottipoolo


Kanoottipoolo on maailman vauhdikkain vedessä pelattava pallopeli. Kanoottipoolossa kaksi viisihenkistä joukkuetta ottaa mittaa toisistaan kesällä avoveteen tai talvisin uima-altaaseen tehdyllä kentällä. Pelivälineinä on pallo, mela, ja ketterä kajakki, jolla voi ottaa rajustikin yhteen pelikaverin kanssa.

Ottelussa pelataan kaksi nopeatempoista kymmenen minuutin erää. Tavoitteena on saada pallo melalla tai kädellä heittäen vastustajan maaliin, joka on kaksi metriä vedenpinnan yläpuolella. Puolustava joukkue yrittää torjua heitot meloillaan, ja riistää pallon itselleen esimerkiksi katkaisemalla vastustajan syötöt, tai kaatamalla palloa hallitsevan pelaajan nurin. Eskimokäännös kuuluu lajin perustaitoihin. 

Puolustavan joukkueen päädyssä, ns. “kuuden metrin alueella,” pelaajat saavat kajakeillaan kamppailla keskenään pelipaikoista, muualla kentällä ainoastaan pallolliseen pelaajaan saa törmätä. Puolustavan joukkueen maalivahtiin osuminen on kielletty, mutta maalivahdin erityisasema lakkaa heti, kun pallo siirtyy puolustavalle joukkueelle tai maalivahti alkaa tavoitella pelaamalla palloa. 

Kanoottipoolossa kamppaillaan pallosta voiman ja kajakin hallinnan avulla. Poolokajakit on luotu nopeita kiihdytyksiä, tiukkoja käännöksiä, ja keulan ja perän upottamista varten. Se vaatii pelaajalta kuitenkin taitoa ja fyysistä voimaa. Yksilötaidot ovat siis tärkeitä, kuten kaikissa pallopeleissä. Kanoottipoolo on kuitenkin ennen kaikkea joukkuepeli, jossa kuvionsa hionnut joukkue peittoaa helposti ilman yhteistä suunnitelmaa pelaavat taiturit. Kanoottipoolo on niin naisten kuin miestenkin laji ja Suomessa suuri osa joukkueista on sekajoukkueita.

Pooloa Suomessa


Suomessa kanoottipooloa pelataan yleisessä sarjassa. Tällä hetkellä turnauksissa on yleisimmin 1. ja 2. divisioona. Kanoottipooloa on Suomessa pelattu jo yli 30 vuotta ja maajoukkue on osallistunut tärkeimpiin kansainvälisiin turnauksiin, ollen mukana myös lajin ensimmäisessä MM-turnauksessa Englannissa 1994. 

Kanoottipoolon voit aloitta helpoimmin liittymällä melontaseuraan, jolla on oma kanoottipoolojoukkue. Seuroilta löytyy välineet ja valmennusosaamista joten pääset helposti alkuun. Kanoottipooloilevat melontaseurat löydät alta.

 
15115367072_a122a3b780_o.jpg